Wanneer ga je naar een relatietherapeut?

Stellen gaan gemiddeld vijf(!) jaar te laat bewust aan de slag met hun relatie! Zo jammer, want liefhebben kan echt iedereen leren maar vraagt wel vaardigheid, openheid en moed.

Je kunt overwegen om naar een relatietherapeut te gaan als je problemen ervaart in je relatie die je niet alleen (samen) kunt oplossen, zoals conflicten, voortdurende meningsverschillen, gebrekkige communicatie, vreemdgaan (ontrouw overspel), gebrek aan vertrouwen of een algemeen gevoel van ontevredenheid. Het vuur is gedoofd, je leeft meer als broer en zus (genderneutraal bedoeld). Ik kan je helpen om beter met deze relatieproblemen om te gaan en om jullie communicatie en (emotionele) verbinding te verbeteren.

Het kan ook nuttig zijn om naar een relatietherapeut te gaan als je merkt dat jullie steeds weer in dezelfde patronen vervallen en geen vooruitgang lijken te boeken. Ik kan je begeleiden bij het identificeren en doorbreken van deze patronen zodat je relatie zich positief kan ontwikkelen. Ook als jij zelf worstelt met relatie-gerelateerde problemen, zoals angst, onzekerheid of moeilijkheden bij het aangaan van een gezonde relatie, kun je baat hebben bij mijn begeleiding.

Een relatietherapeut kan ook op verschillende manieren helpen bij seksuele problemen. Ik kan je helpen om beter te kunnen praten over je seksuele wensen, verlangens en zorgen. Door openlijk te praten over seksuele problemen kun je je meer begrepen en ondersteund voelen.

Seksuele problemen kunnen vaak een uiting zijn van diepere onderliggende problemen binnen de relatie, zoals vertrouwensissues (affaires), onopgeloste conflicten of moeilijke ervaringen uit het verleden. Ik kan jullie helpen bij het identificeren van deze onderliggende problemen en ondersteunen bij het oplossen ervan, waardoor jullie seksleven verbetert. Seksuele problemen kunnen ook leiden tot een verlies aan intimiteit. Door het aanreiken van oefeningen en technieken die de emotionele band tussen jullie versterkt help ik jullie deze intimiteit te herstellen.

Het is belangrijk op te merken dat succesvolle resultaten niet alleen afhangen van de therapie zelf en eventuele vooroordelen over therapie, maar ook van de inzet die jullie beiden bereid zijn te leveren (ook buiten de sessies). Relatietherapie kan een waardevol instrument zijn om jullie communicatie te verbeteren, conflicten te beheersen en de band tussen jullie te versterken.

De slagingskans van relatietherapie wordt bemoeilijkt als er sprake is van ernstige problemen zoals (structurele of extreme) ontrouw, verslaving (drank, drugs, porno), misbruik of onopgeloste trauma’s. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om individuele therapie te volgen voordat een relatie kan worden verbeterd.

Het is een hele stap om hulp te zoeken maar wel een eerste! Het is dan ook normaal om nerveus te zijn over het idee om naar een relatietherapeut te gaan, maar het is belangrijk om te beseffen dat het geen teken van zwakte is. Het kan juist een moedige stap zijn om de gezondheid en het geluk van je relatie te verbeteren.

Als jullie overwegen om naar een relatietherapeut te gaan, probeer dan met elkaar vooraf te bespreken waarom je therapie wilt en wat je hoopt te bereiken.

Lees hier meer over mijn werkwijze als relatietherapeut.