Op weg naar een seksueel gezonde relatie

Seksualiteitsbeleving is persoonlijk en afhankelijk van vele factoren. Wanneer seks met elkaar als prettig wordt ervaren, is dat een verrijking van jullie relatie. Maar seks kan ook een probleem zijn of (ge-)worden. Met name als de behoeften en verwachtingen van jullie als partners ver uit elkaar liggen.

Seksuele problemen hebben meestal een nadelig effect op jezelf en op jullie relatie. Ze kunnen zorgen voor onbegrip, ruzie, frustraties, verwijdering of vervreemding tussen jullie, maar ook voor lichamelijke en psychische klachten, zoals migraine/stress. Een relatietherapeut kan op verschillende manieren helpen bij problemen met seks in je relatie.

Dagelijkse beslommeringen

Problemen met seks hangen soms samen met het dagelijkse leven waarin jullie zitten. Zo kan sleur, gewoontes of de manier waarop jullie met elkaar omgaan zorgen voor frustraties en minder zin in seks. Problemen met intimiteit/seksualiteit komen bijvoorbeeld voort uit werkstress of omdat er (te)veel aandacht uitgaat naar de kinderen. Echt tijd maken voor elkaar ‘komt er niet meer van’ en met elkaar hierover praten al helemaal niet. Zin in seks kan ook verdwijnen als één van jullie zich niet gezien, gewaardeerd, gehoord of begrepen voelt door de ander.

Overtuigingen over sex

Het kan zijn dat je vanuit je jeugd hebt geleerd, bijvoorbeeld omdat je ouders er zo mee omgingen, dat het hebben van seks niet iets vanzelfsprekends is, of iets waar je moeilijk van kan/mag genieten, of waar je zéker niet over praat, waardoor je het (onbewust) liever vermijdt. Misschien durf je je niet te uiten of ben je bang voor afwijzing. Een relatietherapeut kan helpen om misverstanden, mythen en negatieve overtuigingen over seks bespreekbaar te maken om een gezondere seksuele relatie te bevorderen.

Psychische klachten

Soms zit er achter een seksueel probleem een psychisch probleem, dat zijn weerslag heeft op je seksleven. Mensen met bijvoorbeeld een depressie, een burn-out of angstklachten kunnen minder zin hebben in seks.

Bindings-of verlatingsangst

Seksuele problemen kunnen te maken hebben met hechting. Wanneer je bijvoorbeeld angstig bent, kan het zijn dat je je (emotioneel) moeilijk kunt overgeven in bed en liever niet té intiem bent. Of wanneer je juist teveel toegeeft en jezelf daarmee tekortdoet. Dit kan leiden tot boosheid, frustratie bij jezelf en onbegrip bij je partner.

Lichamelijke problemen

Soms zijn er fysieke problemen binnen je seksuele relatie, zoals erectieproblemen of vaginisme. Niet altijd zijn de oorzaken ook echt fysiek. Fysieke problemen kunnen ook ontstaan door onderliggende mentale of emotionele problemen. Bij het ouder worden kunnen verminderde fysieke mogelijkheden ook een rol spelen.

Thema’s uit het verleden

Misschien heeft een van jullie te maken gehad met seksueel geweld of grensoverschrijding zoals aanranding, verkrachting of (mentaal) misbruik. Maar ook ervaringen met verlies (dood) van een dierbare, waarbij rouw nog actueel speelt, kan plezier beleven aan seks en intimiteit bemoeilijken.

Andere mogelijke oorzaken

Seksuele problemen binnen je relatie kunnen nog veel meer oorzaken hebben. Misschien heeft een van beide een laag zelfbeeld of is onzeker over het lichaam/lijf, is er iets ingrijpends gebeurd binnen jullie relatie (bijvoorbeeld overspel, seksueel overschrijdend gedrag), heeft een van beide gezondheidsproblemen (gekregen), ben je seksueel op elkaar uitgekeken, twijfelt een van beide over de seksuele identiteit (gender), of is de liefde min of meer uitgedoofd.

Hoe helpt relatietherapie jullie bij problemen met sex?

In de relatietherapie werken we aan jullie relatie als geheel en niet alleen aan het oplossen van jullie seksuele problemen. Seksuele problemen zijn namelijk vaak een uiting van diepere onderliggende problemen binnen de relatie, zoals gebrek aan vertrouwen, onopgeloste conflicten, stress of emotionele afstand. Seksuele problemen kunnen echter wel een belangrijk onderdeel zijn van de therapie.

Je kunt hierbij het volgende verwachten:

  • Ten eerste vindt de relatietherapie plaats in een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin jullie vrij kunnen spreken over jullie seksuele problemen.
  • Ik ondersteun jullie bij het identificeren en begrijpen van jullie seksuele problemen en we onderzoeken samen mogelijke oplossingen.
  • We besteden veel aandacht aan open communicatie tussen jullie beide, zodat je je op je gemak voelt om je emoties, zorgen en verlangens te uiten.
  • Ik kan jullie helpen bij het herstellen van de intimiteit door het introduceren van oefeningen en technieken die gericht zijn op het (weer) opbouwen van verbinding en het versterken van de emotionele band tussen jullie beide. De oefeningen en technieken kunnen jullie zelf thuis in een rustige omgeving uitproberen.

Als tijdens de relatietherapie blijkt dat er sprake is van zeer ernstige of gecompliceerde seksuele problemen dan zal ik je verwijzen naar een arts-seksuoloog NVVS. Deze heeft gespecialiseerde (medische) kennis en ervaring op het gebied van ernstige seksuele problematiek en kan deze diagnosticeren/behandelen.